♥; "Vardagslyx"

http://www.expressen.se/halsa/sociala-medier-kan-gora-dig-uppstressad/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=5739796
 
 
 En sak jag tänkt mycket på, eller tänkt och tänkt, mer blivit less på är hur vi {ja vi, för jag gör också det} målar upp någon slags perfekt bild på internet. Kanske inte överallt, twitter/tumblr brukar ju vara stället där folk bara öser ur sig massor av känslor men jag tänker mer i bild form såsom facebook, instagram, bloggen och youtube.
 
Ska man ta en frukostbild och rapportera det till facebook så slänger inprincip ingen upp en bild på en tallrik med gröt, en halväten macka och lite fläckar på duken utan det ska fixas och läggas dit fina detaljer och det ska se så lyxigt och mysigt ut. Jag skulle ju aldrig få för mig att lägga upp en bild på instagram på en lunch om den bestod av makaroner och köttbullar liksom, inte för att jag inte äter det - gör en ju nästan hela tiden, men för att det på nåt sätt är tabu att visa att man lever "svenssonlivet" eller inte orkar slänga upp världens dyraste,hälsosammaste,finaste,fräschaste maträtt liksom. 
 
Vi påverkar ju varandra hela tiden och stressar varandra till att hålla på såhär och det sjukaste är att jag ser detta lika mycket hos ungdomar som hos vuxna och småbarnsföräldrar. Någon är TVUNGEN att skriva att hen var ute på en springtur 06 på morgonen, dukade sedan upp världens hälsosammaste frukost i världens finaste skålar och muggar, hann äta frukosten i tystnad utan att bli störd, jobbade effektivt från morgon till eftermiddag, hämtar barn och orkar ändå laga en stor familjemiddag och "njuter av vardagslyxen" osv, så kan jag sätta mig i sitsen av att själv vara förälder och läsa en sån status direkt efter man bråkat med sina trotsiga barn tills man nästan bölat ner sig eller skura golvet efter allt ungarna ställt till med och lassat upp pasta och köttbullar till barnen, tror inte direkt man skulle vilja skriva det på fejjan då txe? Haha. (Tänker lite på Solsidan här...)
 
Det sägs enligt nya studier att vi blir mer och mer stressad och att mycket handlar om sociala medier och jag kan seriöst förstå det. För vi ska hela tiden utge oss för att vara lyckliga, hela tiden. På riktigt - vem är alltid lycklig? Alla mår skit någon gång, vissa får uppleva det dagligen, andra veckovis och andra lite mer sällan, vissa drabbas hårdare andra mindre men det är fortfarande ingen som konstant går runt och är lycklig. Ändå är det så tabu-belagt att våga visa vardagen.
Det går kanske bra att dra ihop en vilsen-själ tweet som ändå är sådär håkan hellström fin och poetisk men skulle man beskriva en skit-vardag på instagram och ta en ful bild på dagen skulle förmodligen du få kanske 7 likes medans om du skulle ta en fin bild med en "perfekt" dag som säkerligen till hälften är påhittad skulle få 144 likes. Det finns ju en anledning till att folk går runt och säger att de vill leva hollywood livet som hollywood fru, dokusåpalivet eller storbloggare livet - just för att dessa karaktärer som de faktiskt är inprincip aldrig erkänner eller visar en dålig dag. 
Snälla, jag vill inte basha någon nu, för jag gör också detta ofta, jag bara reflekterar nu och blir sur på att vi gör så. Om vi alla skulle våga visa mer av vår riktiga vardag tror jag faktiskt att fler skulle orka med vardagen, för det som gör att många sjukskriver sig pga utbrändhet, depression, socialfobi, stress och allt sådant är nog mycket på grund av att en kanske inte känner att en blir tagen på allvar, att folk inte förstår och att alla andra har det så himla bra. Det skulle vara så härligt om det inte skulle vara en big deal ifall någon verkligen kunde visa hur dåligt en mådde eller hur sur en var på jobb/skolor/offentligt utan att folk ens la märke till det som något ovanligt. Vi blir mer och mer stressade hela tiden och jag tror inte t.x.e Facebook hjälper till.
 
Det ses som helt normalt och okej att "skryta" om fina saker, visa fina saker men nåde personen som öppet skriver om en våldtäkt eller mobbing - då vill personen bara ha uppmärksamhet! Men på riktigt, vem skriver sånt endast för uppmärksamheten? För jag kan ju konstatera, många andra med, att man får mkt mer respons för lyxiga inlägg än mörka inlägg. Det måste bli mer okej att skriva om >allt<, det måste sluta ses som banbrytande att "våga" berätta om ens diagnos, funktionshinder, det ska bli >vanligt<. Ingen ska behöva reagera stort på någon som erkänner sin depression eller sing dyslexi, det måste bli mer okej. Det ska vara okej att skriva om att en var på spa lika som det ska vara okej att prata om hur någon skadar sig själv, problemet är att det inte är så i dagens samhälle och det är det som gör att funktionshindrade, diagnoserade, personer med psykiska besvär inte vågar ta del av samhället på samma villkor eftersom de är rädda för att ta plats eller för att folk ska tro att dem är ute efter uppmärksamhet.

Kommentarer
Postat av: ♫♪ sandra

- eller hur!

2014-05-02 @ 13:48:12 / http://www.sandramusic.spotlife.se
Postat av: MartinaOlsson

hej! allt bra? :)

2014-05-02 @ 13:49:05 / http://martinaolsson.myshowroom.se
Postat av: milina.blogg.se

Bra inlägg!

2014-05-02 @ 15:26:59 / http://milina.blogg.se/
Postat av: frida christina

Intressant inlägg!

2014-05-07 @ 16:07:18 / http://fridachristinas.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0