♥; Torsdagsmys

 
Idag var jag i skolan, vi fick sluta tidigt som vi brukar få på Torsdagar. Jag gick ner på stan och köpte en ansiktsmask och gick sedan hem. Hade världens spa-session. Tvättade håret och hade i hårmask, tappade upp ett bad och använde Magic Wand från Lush som doftar gudomligt och använde ansiktsmask. Det var så skönt! Lyssnade på podcast medans, mitt hår fick en riktig "hälsobomb" av att ha i masken i drygt två timmar. 
 
Imorgon är det Fredag, så skönt. Ska hem till familjen i helgen och bara mysa. Kan knappt vänta till advent.

♥; Måndag

Dagens.
Tror jag har ett virus i kroppen just nu. Har både sår på tungan, vagel och ont i visdomstanden. Säkert någonting strul där igen, haft så sjukt mycket problem med mina visdomständer så börjar bli riktigt les nu. Detta är i alla fall sista tanden som ska upp. 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Idag gjorde jag pasta och kycklingsallad som var så god, älskar kyckling mer än någonting annat. Har också fått en dille för "frukostbröd", ogillar knäckebröd men kan inte få nog av detta. Har sett på AMAS 2014 idag, älskar verkligen Nickis nya "Bed of lies", så sjuukt bra. Nya favoriten!
Ska sätta mig ned med en kopp varm choklad snart och vila. 

♥; Det går mot helg...

Fika från IB fikat häromdagen.
 
Imorgon Fredag, äntligen! Behöver verkligen det. Imorgon ska jag på Hungergames med Ida och Jennifer i Gävle, sen blir det bara mys hela helgen + matteprojekt. Har kommit i en sims-period så kommer förmodligen spela det också.
Längtar verkligen till jul, så sjukt mycket. Väntar bara på att kalendern ska visa 1a December så att man får spela julmusik och pyssla! 

♥; Vi måste snacka fatshaming...

Detta är ett ganska touchy-subject, i alla fall just nu. Det debatteras mer och mer om fatshaming i samhället och det innebär också att det kommer fler och fler som menar att smala minsann förtrycks lika mycket. Jag säger att nej, det gör du inte. En smal kropp förtrycks inte lika mycket som en tjock kropp i samhället. Du kanske hatar din kropp. Dina mobbare kanske hatar din kropp. Men samhället gör inte det!
 
Jag säger inte att det är rätt att mobba någon för hens kropp, det är inte det jag menar, men det är sjukt viktigt att kunna se skillnad om man ska kunna åtgärda något. Nu börjar folk mena att de minnsan ser fler "men want meat on their bones" m.m. bilder överallt och speglar detta på tjocka och menar att det går åt andra hållet. Min fråga är, hur ofta är ens dessa kvinnor tjocka? Att se ut som Beyonce är inte att vara tjock. Att han stora bröst, rumpa och höfter är inte att vara tjock. De som portrayas är fortfarande smala kvinnor, som möjligen har kurvor - men det är fortfarande emot tjocka människor! Kurvig är inte samma sak som att vara tjock! 
 
Män får till exempel också ta emot skit, men man måste kunna säga att kvinnor är i underläge i dagens samhälle liksom man måste kunna se att tjocka i dagens samhälle är i underläge smala. Det handlar inte om individnivå. Det handlar inte om vad du som enskild smal blivit utsatt för utan det handlar om den generella samhällets syn på tjocka/smala. Det är ingen av oss som snackar fatshaming som vill att smala ska förtryckas, vi vill inte att någon kroppstyp ska förtryckas. Dock så blir inget bättre av att påstå att smala förtrycks lika ofta, det försämrar snarligare läget, speciellt för de i underläge, nämligen tjocka. För att kunna åtgärda jämställdhet måste alla kunna vara överens om mannens överläge, för att kunna åtgärda fettföraktet som finns i samhället måste vi kunna säga att feta är förtryckta! 
 
 
Du blir inte förtryckt för att någon retar dig eller säger att du borde äta mer mat, men du blir förtryckt om du får mindre makt på olika stadien i samhället. Det är fruktansvärt att bli mobbad, bli kallad för pinne, men det har inte med att samhällets bild av smala är dålig, utan att någon helt enkelt vill trycka ner dig/en enskild har åsikter om dig, eller att kvinnors kroppar aldrig duger. Smala fötrycks ej för att smala blir ej bortvalda från arbetsplatser på grund av deras kroppar medans det finns forskning som pekar på att varanan chef vill inte anställa en tjock person. Tjocka får inte tillräckligt mycket hjälp på grund av att oavsett vart dem har ont så får dem svaret att "gå ut och gå så blir allt bättre", och är personen ätstörd är det ännu svårare att få hjälp iom att på många ställen måste du ha förlorat mens m.m. pga undervikt för att du ska få läggas in för anorexia/bulimia för - JA, tjocka kan också ha ätstörningar. Tjocka kan också svälta sig, de får ändå sämre hjälp. Och när var senast du såg flerra serier där tjocka presenteras som "normala" människor? DVS: inte där bara för att vara rolig/vara den mobbade/vara den där snälla tysta personen, utan den som faktiskt får vara en vanlig karaktär? Finns även fakta på att tjocka har sämre självkänsla och är mer självmordsbenägen än smala, och söker du i bokhandeln hittar du över dubbelt så fler böcker om att gå ner i vikt som att gå upp. Det handlar om samhällets hela bild av en kropp för att den ska kunna bli förtryckt. Om thinshaming skulle existera skulle alla punkter jag räknat upp vridas om, att normen skulle vara att gå upp i vikt.
 
Något jag blir på riktigt arg på är också när folk på riktigt menar att helvetet skulle braka löst om någon sa något dumt om feta, men att man kan säga saker om smala hur som helst. VART BOR NI? VARJE DAG så skrattar folk åt smala. Folk gör dubbelhakor, t.o.m jag, gör narr av tjockas fett. Folk äcklas av feta. Folk säger minst en sak om dagen/gör en sak om dagen som bidrar till fettföraktet. Jag skulle gärna vilja se hur din värld ser ut, där tjocka ej diskrimineras inom vård, media, arbeten m.m. Det är ett grymt opåläst uttalande. En tjock person postade bild i bikini och fick den BORTTAGEN pga stötande medans det finns tusentals fitspo konton med smala tjejer i bara trosor som får finnas kvar. När ngn säger "jag är fet" är svaret på en gång "neej, du är fin!". 
 
 
Det handlar inte om att mena att smala mår as bra, för det gör dom inte. Vi alla döms och mår skit för våra kroppar i ett patriarkalt samhälle MEN, det är så sjukt respektlöst att påstå att smala utsätts för samma shame som feta gör. För fakta, statistik påvisar att samhället inte diskriminerar smala alls. Som sagt, du kanske som individ fått höra skit, mår dåligt över din kropp men samhället hatar inte din kropp - samhället är byggt för din kropp!

Den här listan hittade jag i en facebookgrupp + på ladydahmers blogg som jag tyckte var så spot on att jag måste kopiera in den. Update: Listan är gjord av Erica Gilbertson!
 

"1. Har ni svårt att få plats i biostolar?
2. Är ni oroliga för att bli avvisade ur flygplanet när ni flyger?
3. Får ni blåmärken pga trånga stolar i föreläsningssalar?
4. Tycker ni att det är jobbigt att åka buss pga känner att ni spiller över på andras säten?
5. Har ni nekas behandling i vården pga av er vikt?

6. Har ni nekats en diagnos när ni har ont i typ örat och fått höra att allt beror på vikt?
7. Kan ni gå in i en butik utan att hitta en enda sak i er storlek/som er kropp ens får plats i (och nu snackar vi inte ”sitter bra” utan faktiskt SOM EN INTE FÅR PLATS I)?
8. Möts ni av folk som antar att ni är ohälsosamma, karaktärslösa, lata, äckliga och lite dumma i huvudet dagligen?
9. Görs det tv-program som går ut på att folk med kroppar som er på farligt snabb tid och med destruktiva sätt ska förändra sin vikt?
10. Används er kroppstyp som en komiskt inslag i tv-serier och på film?

11. Finns era kroppstyper inte representerade som attraktiva i media alls?
12. Finns det studier som visar på att folk med er kroppstyp har svårare att få jobb och dessutom får mindre betalt för utfört jobb?
13. Måste ni alltid skriva en ”DISCLAIMER: JAG ÄR TJOCK” i era dating-profiler för att inte anklagas ha ljugit senare?
14. Anses det vara en fetisch att tända på era kroppar?

15. Får ni inte heller plats i slänggungan? Räcker inte bältet på 
nöjesfälten runt er heller? Får folk bredvid dig gå av så du kan åka då 
karusellerna inte håller för tre lika stora på samma sida på uppskjutet 
eller likn? (sett på liseberg, stackars kille).

16. Tittar folk på er när ni handlar något onyttigt? Eller VAD du handlar? Liksom, studerar korgen?

17. Tittar folk på er när ni äter? Oavsett vad?

18. Tror folk att saker du sitter eller står på går sönder pga din vikt och aldrig för att det är fel på produkten?

19. Får ni också höra "men varför äter/dricker du så då?"?

20. Får ni också höra att "ni har ett sött ansikte, synd bara på kroppen".

21. Säger era kompisar "åh fyfan vad smal jag ser ut!" på ett äcklande sätt när de ser bilder på sig själva?

22.
Pratar dina vänner, MED dig, om hur de INTE vill se ut som dig? Dvs, 
hur de planerar att gå upp i vikt, hur de hatar att vara smala, hur 
äckligt det är att vara smal etc.

23. Har du ALDRIG heller sett en reklambild eller en provdocka eller reklamfilm med någon som har din kroppstyp? Dvs "smal"?

24.Ser du tips, vart du än går, på hur du ska ändra hur du ser ut? T ex 
"såhär blir du tjock på 10 dagar" eller "bli av med magrutorna till 
midsommar!" precis överallt?

25.OM butikerna har din storlek, vilket de så gott som aldrig har, så 
hänger det i ett eget hörn, en "smalavdelning"? Men som sagt, 99% av 
gångerna kan du inte handla nånting förutom sockar eftersom inget annat 
finns i din storlek. Typ 34-36-38-40-isch? Ingenting i de storlekarna i 
någon affär?

26.Om det finns kläder i er storlek, är det också bara kläder som är till 
för att täcka dig och inte alls likt de övriga storlekarna? Alltså, HELT
andra kläder. Inte samma i annan storlek.

27. Får du också daglig reklam om sidor som ska hjälpa dig att gå upp i vikt?

28. Kan du inte heller gå och handla kläder med dina vänner eftersom "din avdelning" inte är på samma sida av affären som deras?

29. Skrattar de i kassan också åt dig när du frågar om de har din storlek?

30. Har de flesta butiker, världen över, inte din storlek?

31.Slutar
folk skriva till dig när du berättar att du är smal? Ibland helt och 
direkt och ibland med en hälsning som "men lycka till!"

32. Utgår alla från att du inte är nöjd med hur du ser ut pga att du är smal?

33. Utgår alla från att du vill gå upp i vikt när du säger att du har problem med vikten utan att du säger VILKET problem?

34. Utgår alla från att hen som är "ful" också är smal?

35.Får företag/tidningar/klädbutiker etc beröm när de använder "din 
kroppstyp" (som aldrig ÄR det egentligen)? Men att det hela egentligen 
går ut på att du får ett uppslag om året som handlar om att älska din 
kropp där nästa sida handlar om hur du går upp i vikt? Där klädbutikerna
har gjort i ordning en avdelning som heter något "fiffigt" med tre 
tunikor och tre tights? 

36. Får du också hela tiden tips, vart du än läser, frågar, kollar, tips på hur du ska klä dig för att se tjockare ut?

37. Kan du inte heller handla online?

38.OM du kan handla online, måste du också klicka in på de speciella 
"smal"-delarna av sidorna för att se de två plagg som finns i din 
storlek?

Skulle kunna fortsätta i dagar..
KOM ALDRIG OCH SÄG ATT SMALA HAR SAMMA FÖRTRYCK"


♥; Lättnad

Bild från i veckan när jag lunchade med mina fina.
 
Den här veckan har varit upp och ner, helt okej i början men fick en hemsk magvärk i Onsdagskväll som fortsatte tills idag. Hade krämpor hela natten men känns bättre nu. Har jobbat med psykologin hela dagen och har ääntligen skickat in den. Det blev 28 (!!!!) sidor på grund av att mina blanketter, debriefing och briefing notes har varit så långa osv.
Kände en stor lättnad när jag skickade in dokumentet idag. Har också diskuterat med min bror lite och kommit fram till att jag förmodligen vill göra om hela mitt math project och göra nåt med probability istället eftersom jag inte hittar matten i projektet jag har just nu. Så känns som bitarna faller på plats. 

♥; Maybelline Age Rewind - Fair 210

Jag klickade hem den här concealern i vecckan som jag velat ha så länge. Grubblat över "anti aging" grejen eftersom det inte är det jag varit ute efter, utan att jag sett i reviews hur bra den ljusar upp under ögonen mm. Hitills gillar jag den! Jag tycker inte den lägger sig i rynkorna så mycket, den ljusar verkligen upp! En annan positiv sak är att man behöver jättelite produkt för att täcka, ekonomiskt! 
 
Om det är något jag ska klaga på så är det att om man råkar ta lite för mycket kan den kännas lite "tung" på huden precis när man applicerat den, men det går bort! 
 
Jag köpte min concealer från Cray Cray och den kostade 169 kronor.

♥; Pumpkin Bath

Jag har badat så mycket på sistone, älskar verkligen att bara slappna av. Häromdagen använde jag den här godingen, "Sparkly Pumpkin" från favorit Lush! Jag använde halva och den gjorde så himla mycket bubblor och gjorde vattnet gul/guldigt. Det bästa är att glitterkornen fastnar inte på kroppen efteråt utan de försvinner i vattnet! Det var en citrus/apelsin-aktig doft vilket gjorde mig glad, gillar inte de vanliga "höstiga" dofterna (kanel...). Det bästa med Lush produkter är att de är miljövänliga, ekologiska och Lush samarbetar inte med animal cruelty! Mycket av deras vinster går till organisationer vilket är superbra. Älskar alla surprises man får i produkterna också, vissa bomber kommer det glitter ur, andra hjärtan, andra oljor som är superbra för huden m.m.
 
Tyvärr är Sparkly Pumpkin tillfälligt slut just nu, men dom har så mycket vinterprodukter i lagret - ni måste kika in! Jag fick massor av fler bomber och bubbelbitar som jag ska visa upp lite senare också och ge mina åsikter om. Här kan ni hitta superfina vinterprodukter och om ni vill ge bort något så finns en perfekt lista här!

♥; Halloween

Firade Halloween med mina pinglor. Katten, mimmi pigg och schoolgirl på äventyr! Vi firade hemma hos dom, dansade, lyssnade på musik och som alltid snackade skit om allt. Runt 12 halv 1 började vi gå mot stan för utgång.
~
Det här lovet har varit väldigt segt och tråkigt faktiskt, men har fått bild, svenska, EE och IA gjort och det är jag glad över. Känner mig dock inte redo för skola imorgon. Speciellt när jag igår vrickade foten och numera halvt haltar.

RSS 2.0