"Varför är det okej att kalla någon smal men inte tjock?"

Berättelser inskickade av folk till kontot @FetKvinna på Instagram. Kolla in!
- - - - - -
 
Okej. I've heard enough. Kan vi komma över denna ifrågasättning nu? "Varför är det okej att hata på smala personer men så förbjudet att hata på tjocka kroppar?"

Vilken värld lever du i?
Vart är det INTE okej att hata på tjocka kroppar? Överallt i TV, media och tidningar så läser vi "banta/gå ner i vikt/akta hullet/ akta övervikten/ät dig SMAL/ bli SMAL och snygg". I media är det helt okej att öppet hata på tjocka kroppar - det gör samhället konstant hela tiden. Det är också okej att vara underviktig, modellargenturer sitter ju för tusan och raggar utanför ätstörningskliniker. (Och nej, jag säger inte att underviktiga ej mobbas.)
 
Inte bara i tidningar, men också i filmer. Hur ofta ser du en tjock person få spela den snygga tjejen i skolan? Eller den snygga läraren? Hur ofta är det en smal tjej som alltid får spela den snygga åtråvärda personen? Oftast får tjocka personer bara roller att håna. Som Fat Amy, det är okej att hon är tjock - för hon är trots allt rolig och får folk att skratta. Sara Songbird har tidigare snackat om detta på Youtube, hur hon inte längre kan få roller i filmer på grund av hennes vikt och hur alla hennes roller haft en humoristisk aspekt eller varit "konstiga" roller, för hon skulle aldrig kunna få samma roller som hennes smala och även underviktiga kollegor.
 
Och feta som privatpersoner då? Ja, vi hatas också. Vi får konstant höra att vi bör gå ner i vikt. Av föräldrar, av släktingar, av "vänner", av mobbare, av samhället och av läkare. Redan när vi är 8 år kan vi få höra av vår egen mamma att vi är feta eller av skolsystern att vi är tjocka och borde banta. Även om vi så söker vård för cancer eller brutet ben så blir så många felmedicinerade inom vården just för att de är tjocka, och läkaren antar att allt löser sig om personen går ner i vikt. Finns många fall där patienter blivit enormt sjuka för att de nekats vård/medicinering då läkaren låst fast sig på att det är vikten allt handlar om. 
 
Kolla in kontot @FetKvinna på Instagram, läs historierna som skickas in av barn, tonåringar, vuxna och äldre människor. Kolla in kontot, läs och öppna ögonen. Och våga sedan berätta för mig igen hur det är "förbjudet" att kalla någon för tjock enligt sociala normer. 
 
P.S. Det är inte bara fräckt att påstå att tjocka ej blir hatade för sina kroppar, det förminskar också det strukturella förtrycket som tjocka kroppar utsätts för på arbetsmarknaden, inom vården och socialt. Du är som smal priviligerad i samhället i egenskap av smal, oavsett hur mobbad du blivit för din kropp, så kommer du få fördelar i samhället som en tjock kropp inte kommer att få. Därför är det helt befängt att du som smal ska dels påstå att smala har det värre när smala INTE utsätts för ett strukturellt förtryck, men också påstår att tjocka inte blir diskriminerade alls, då tjocka blir FÖRTRYCKTA i samhället. Detta innebär inte att smala ej kan må skit i sina kroppar, få ätstörningar eller mobbas. Men det är inget förtryck och att likställa eller påstå att ni får mer skit än förtryckta grupper får är totalt befängt och idiotiskt. Skäms på er och öppna era ögon. 

Nytt


En kväll med Melissa Horn och Moa Lignell

 
{2016-04-07}
 
Jag och min vän Emma såg Melissa Horn den 7e. Moa Lignell var förband och jag klagar verkligen inte.
De båda var så himla bra, livemusik när den är som bäst. Det enda jag har att klaga på var att den kanske var liite för lång, men ändå inte så pass lång att det var något man tänkte på under tiden utan mest efteråt.
 
Melissa Horn sjunger med en sån känsla och hon har så himla fina låtar. Hon har också självdistans och skämtar om nästan alla låtar, även de mörkaste låtarna vilket jag tyckte om. Det gjorde så att det inte blir så tungt, som det annars kan bli när man bara lyssnar på lugn sorgsen musik. Vissa låtar, när hon sjunger dem live, blir så sjukt tunga så det känns som att en har en sten i bröstet. Som inte ens är sin egen sten utan hennes börda. Jag älskar live-röster som har tårar, att det låter som att personen nästan gråter när hen sjunger. Det brör verkligen. Och jag slutar aldrig häpnas över hur fantastiskt duktig Moa Lignell är trots sin unga ålder. Enormt musikalisk och att självaste Melissa Horn vill skriva musik tillsammans med en är ju en enormt stor komplimang. Moa Lignell klev upp på scenen och körde munspel på låten "Där går mitt liv", en av Melissas låtar som de skrivit tillsammans. 
 
Måste även ge credd till bandet som spelade så himla bra, och ena gitarristen hade verkligen en underbar röst. Jag äälskade när han tog Lars Winnerbäcks del i "Som jag hade dig förut". 
 
Bästa låtarna: Melissa Horn - Som jag hade dig förut, Melissa Horn - Efter Jul, Melissa Horn - Jag gör aldrig om det här, Moa Lignell - Ease Your Mind.

Smoothie

Idag gjorde jag en riktigt god smoothie till frukost och fixade mig samtidigt.
Gick och lämnade lite brev och tog sedan en promenad. Det var både molnigt och soligt, men skönt att komma iväg och göra något i all fall. 
Imorgon ska jag eventuellt träffa Isa och mysa och på Torsdag ska jag till min syster och hälsa på barnen. Saknar dom så mycket ♥. Imorgon måste jag hämta upp lite paket också! Beställt en ny klänning och en "krog-väska", samt en kicksbeställning som blev alldeles för dyr men det var det värt. Hehe.
 
Vill verkligen börja blogga mer, för min egen skull. Det är alltid kul att kunna titta tillbaka på tiden och speciellt nu när vi närmar oss sommaren.

Pampering

Fantastiska bilder från Siren_9 på Instagram. Hur mysigt ser inte detta ut? Kolla in hela hennes instagram. Drömhus!
 
Idag har jag verkligen gjort bara nödvändigheter. Stor-städat hela lägenheten, handlat mat och bara haft mys. Skrubbat, haft ansiktsmask, smörjt in mig, tvättat håret och fixat. Om det är något som hjälper mot ångest eller jobbiga dagar tycker jag verkligen att det är att ta hand om sig själv. Extra lång dusch eller ett extra långt bad.

RSS 2.0