"Varför är det okej att kalla någon smal men inte tjock?"

Berättelser inskickade av folk till kontot @FetKvinna på Instagram. Kolla in!
- - - - - -
 
Okej. I've heard enough. Kan vi komma över denna ifrågasättning nu? "Varför är det okej att hata på smala personer men så förbjudet att hata på tjocka kroppar?"

Vilken värld lever du i?
Vart är det INTE okej att hata på tjocka kroppar? Överallt i TV, media och tidningar så läser vi "banta/gå ner i vikt/akta hullet/ akta övervikten/ät dig SMAL/ bli SMAL och snygg". I media är det helt okej att öppet hata på tjocka kroppar - det gör samhället konstant hela tiden. Det är också okej att vara underviktig, modellargenturer sitter ju för tusan och raggar utanför ätstörningskliniker. (Och nej, jag säger inte att underviktiga ej mobbas.)
 
Inte bara i tidningar, men också i filmer. Hur ofta ser du en tjock person få spela den snygga tjejen i skolan? Eller den snygga läraren? Hur ofta är det en smal tjej som alltid får spela den snygga åtråvärda personen? Oftast får tjocka personer bara roller att håna. Som Fat Amy, det är okej att hon är tjock - för hon är trots allt rolig och får folk att skratta. Sara Songbird har tidigare snackat om detta på Youtube, hur hon inte längre kan få roller i filmer på grund av hennes vikt och hur alla hennes roller haft en humoristisk aspekt eller varit "konstiga" roller, för hon skulle aldrig kunna få samma roller som hennes smala och även underviktiga kollegor.
 
Och feta som privatpersoner då? Ja, vi hatas också. Vi får konstant höra att vi bör gå ner i vikt. Av föräldrar, av släktingar, av "vänner", av mobbare, av samhället och av läkare. Redan när vi är 8 år kan vi få höra av vår egen mamma att vi är feta eller av skolsystern att vi är tjocka och borde banta. Även om vi så söker vård för cancer eller brutet ben så blir så många felmedicinerade inom vården just för att de är tjocka, och läkaren antar att allt löser sig om personen går ner i vikt. Finns många fall där patienter blivit enormt sjuka för att de nekats vård/medicinering då läkaren låst fast sig på att det är vikten allt handlar om. 
 
Kolla in kontot @FetKvinna på Instagram, läs historierna som skickas in av barn, tonåringar, vuxna och äldre människor. Kolla in kontot, läs och öppna ögonen. Och våga sedan berätta för mig igen hur det är "förbjudet" att kalla någon för tjock enligt sociala normer. 
 
P.S. Det är inte bara fräckt att påstå att tjocka ej blir hatade för sina kroppar, det förminskar också det strukturella förtrycket som tjocka kroppar utsätts för på arbetsmarknaden, inom vården och socialt. Du är som smal priviligerad i samhället i egenskap av smal, oavsett hur mobbad du blivit för din kropp, så kommer du få fördelar i samhället som en tjock kropp inte kommer att få. Därför är det helt befängt att du som smal ska dels påstå att smala har det värre när smala INTE utsätts för ett strukturellt förtryck, men också påstår att tjocka inte blir diskriminerade alls, då tjocka blir FÖRTRYCKTA i samhället. Detta innebär inte att smala ej kan må skit i sina kroppar, få ätstörningar eller mobbas. Men det är inget förtryck och att likställa eller påstå att ni får mer skit än förtryckta grupper får är totalt befängt och idiotiskt. Skäms på er och öppna era ögon. 

Kommentarer
Postat av: Adina

Mycket bra skrivet!

Svar: Tack Adina!!
/ Amanda ♔

2016-04-30 @ 07:57:59 / http://alvaadina.blogg.se
Postat av: MATILDA

Så jävla sant! Om man säger gud vad du är smal så är det inte någon som reagerar men säger man däremot gud vad du är tjock då är det en heeeelt annan sak :o

Svar: Vadå sant, läste du ens texten?
/ Amanda ♔

2016-05-01 @ 22:45:39 / http://matildays.se
Postat av: Elin

Exakt! Och varför ska dessa människor ställa smala och tjocka mot varandra. Varför inte bara säga "Folk borde inte säga kommentarer om andras kroppar överhuvudtaget".
Känns som att denna (speciellt på internet vanligt förekommande kommentar) bara är ett sätt att kunna på ett "sneaky" sätt skamma tjocka.

2016-05-08 @ 17:37:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0